Politiek voor jongeren. (A)
Niveau | Tijdsplanning | Aantal personen per groep | Materialen | Binnen of Buiten |
---|---|---|---|---|
Havo/VWO | voorbereiding: 1/2 uur | minimaal 2 | Binnen |
Politiek voor jongeren
Inleiding:
Overal waar mensen wonen, willen ze ook graag dat er dingen in hun woonplaats goed zijn geregeld. Ze kiezen mensen die voor hun belangen opkomen. Eens in de vier jaar gebeurt dat op een dag dat ‘de gemeenteraad’ wordt gekozen. Mensen die in die raad willen komen, hebben meestal wel een mening over allerlei onderwerpen. Zo wordt er in de gemeenteraad bijvoorbeeld beslist over veilige kruispunten, hangplekken voor jongeren, fietspaden, hoe afval moet worden verwerkt en of er vuurwerk mag worden afgestoken in de nabijheid zorgcentra of dierenverblijven.
Inwoners stemmen op een politieke partij en hoe meer mensen op die partij stemmen, hoe meer mensen van die partij in de gemeenteraad komen. Er zijn partijen in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard die het belangrijk vinden dat ook kinderen en jongeren kunnen zeggen wat ze van sommige dingen vinden die voor hen van belang zijn. Goede fietsroutes en veilige kruisingen van fietspaden en drukke wegen bijvoorbeeld, of een veilige hangplek voor jongeren, maar er zijn wel meer dingen waar jongeren voor op kunnen komen. Kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld graag willen dat er een kinderboerderij komt…als die er nog niet is.
Zowel in de gemeente Molenlanden (waar Nieuw-Lekkerland onderdeel van is) als de Krimpenerwaard (waar Lekkerkerk onderdeel van is) vinden sommige partijen dat jongeren meer in staat moeten worden gesteld om voor hun belangen op te komen. Een idee is bijvoorbeeld een kinderburgemeester of een jeugdgemeenteraad.
En wat ontdekken jullie? In beide gemeenten wordt er al lang over gesproken, maar is het er nog nooit van gekomen.
Dat is vreemd! Jullie willen we graag dat er in beide gemeenten een jongerenburgemeester en een jeugdgemeenteraad is. Daarom zetten we op onze website een open brief. Een open brief is een officiële brief die, omdat je hem op je website plaatst, door iedereen kan worden gelezen.
In de brief schrijf je dat bepaalde partijen (welke?) al langere tijd hebben gepleit voor een kinderburgemeester of een jeugdgemeenteraad, maar dat jullie het jammer vinden dat het er nog steeds niet van gekomen is. Je leest zelfs dat in een van de twee gemeenten al eens een meisje ‘op proef’ kinderburgemeester is geweest, namelijk Madeleine Griffioen.
Die open brief op de website moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ter voorbereiding op de brief lees of bekijk je onderstaande internetsites.
Via Word kies je voor het voorbeeld Zakelijke brief. (Als je een Wordbestand opent, kies je voor ‘nieuw’ en je ziet dat je daar kunt kiezen voor een zakelijke brief, die je alleen nog maar goed hoeft in te vullen).
OPDRACHT
- Je schrijft twee open brieven naar beide gemeenteraden – Molenwaard en Krimpenerwaard.
- Je zoekt de juiste adressering uit van de persoon bij wie de brief zou moeten terechtkomen.
- Je vermeldt dat op internet gezien hebt dat er plannen zijn voor een jeugdgemeenteraad of een jeugdburgemeester en noemt personen of politieke partijen van wie je weet dat die er hun best voor hebben gedaan.
- Je noemt het feit dat er al iemand ‘proefburgemeester’ is geweest in Molenwaard en noemt haar naam
- Je zegt dat je nergens hebt kunnen lezen dat die proef niet geslaagd is, maar wel dat je er leuke artikelen over hebt gelezen
- Je doet een oproep aan de gemeenteraden om tot een snelle instelling te komen van zowel een jeugdgemeenteraad en een kinderburgemeester
- Je noemt één algemeen argument waarom dat jullie vinden dat het goed zou zijn dat die er komen
- Je noemt bovendien iets wat jullie tijdens deze projectweek gezien hebben, waar ze zeker eens aandacht aan zouden moeten geven. Let op: dat kan dus ook iets positiefs zijn.
- Jullie sluiten af met de namen van jullie groep, de naam van jullie school en het leerjaar waarin jullie zitten: klas 2.
- Je zorgt voor een goede bladspiegel: de brief is over de hele websitepagina verspreid met weinig overgebleven wit
- Je let natuurlijk op passend taalgebruik: je schrijft aan de gemeenteraad!
Verdieping H/L leerlingen:
De H/L-leerling schrijft voor de groepswebsite een flyer over dit onderwerp met een pittige slogan en passende achtergrond. Natuurlijk vermeld je van wie de flyer afkomstig is.
Hulpmiddelen/bronnen:
Jeugdgemeenteraad Krimpenerwaard:
https://www.youtube.com/watch?v=6BsrQ1AHStM
https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Krimpenerwaard/b71d418b-0fd3-4f75-853f-ce44a32a58a0
Kinderburgemeester Molenlanden:
https://molenlanden.sgp.nl/actueel/reele-kans-op-kinderburgemeester-in-molenlanden/10251
https://www.bndestem.nl/rivierenland/sgp-molenlanden-wil-jeugdraad-in-nieuwe-gemeente~a870e0c9/
Er was al een kinderburgemeester op proef:
https://www.ad.nl/dordrecht/jeugdburgemeester-madelijne-11-is-even-de-baas-in-molenwaard~a9c42adf/
Beoordeling:
Deze opdracht wordt beoordeeld met een puntenscore van 0-5-10-15-20 punten.
Beoordelingscriteria:
- Niet één, maar twee brieven met juiste adressering – 5 pt
- Vermelding van wat je gezien hebt op internet (namen van personen en welke partijen er hun best al voor deden), over de proefburgemeester, dat die proef geslaagd moet zijn, de oproep tot zowel kinderburgemeester als jeugdgemeenteraad(2 pt), – 5 pt
- Een algemeen argument en iets wat jullie zelf inbrengen van deze week, jullie namen/school/leerjaar, goede bladspiegel en passend taalgebruik – 5 pt
- Flyer over dit onderwerp – 5 pt



Werkzaamhedenlijst
1 Opdracht helemaal doorlezen met z’n allen
2 Goede taakverdeling maken: wie doet wat?
- Bronnen doorlezen
- Opzoeken welke partijen zich sterk hebben gemaakt voor de instelling van een kinderburgemeester of de jeugdgemeenteraad.
- Uitzoeken naar wie de brief verstuurd zou moeten worden
- Schrijven van de brief en letten op wat er allemaal in moet komen (zie OPDRACHT)
- H/L: het maken van de flyer, lettend op de beschrijving: pittige slogan, enz.
- Brieven en flyer plaatsen op jullie website